Dla żadnego z rodziców nie jest tajemnicą, że nasze pociechy nieszczególnie chętnie spożywają warzywa. Problem jest w szczególności z tymi zielonymi, jak szpinak czy jarmuż. Z owocami jest trochę lepiej, ale tak naprawdę największą popularnością cieszą się te najbardziej popularne i słodkie – banany, pomarańcze czy mandarynki. Dziś proponuję przepis na smoothie w trzech kolorach.
To doskonały sposób, by przemycić trochę zdrowych witamin do jadłospisów naszych dzieci. Na mojego Syna działa to za każdym razem. A co najlepsze? Możliwości mieszania i zestawiania warzyw i owoców jest niemalże nieskończenie wiele.
Przepis na smoothie żółte
Intensywnie żółte smoothie składa się przede wszystkim ze składników o kolorze żółtym. W mojej propozycji podstawę koktajlu stanowi banan i mango, a zatem owoce słodkie. By nieco stonować ten słodki smak można dodać kilka kropel soku z cytryny (żółtej, a jakże!) albo jabłko.
Dzięki temu nasz koktajl będzie bogaty w witaminę C, która jest składnikiem niezwykle istotnym dla budowania odporności naszego dziecka.
Żółte smoothie z bananem
Składniki
- 1 mango
- 1 banan
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego np. grecki
Sposób wykonania
- Mango i banana obieramy ze skóry.
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy.
- W ciepłe dni do smoothie można dodać kostki lodu.
- Dla osób nie lubiących smoothie z mlekiem, można go zastąpić wodą naturalną.
Przepis na smoothie zielone
Jeśli zielone smoothie to muszą być w nim zielone składniki. Dobrze sprawdza się na przykład szpinak czy jarmuż, których prawie w ogóle nie czuć, jeżeli połączy się je z bananem. Dodaje on słodkawego posmaku, dzięki czemu dziecko chętniej wypije tak przygotowany koktajl. W moim smoothie jest także kiwi, dzięki któremu smak jest niby słodki, ale jednak trochę kwaskowaty. Kto z nas nie zna tego charakterystycznego smaku na języku po spożyciu kiwi.
Zielone smoothie
Składniki
- 60 g szpinaku
- 2 banany
- 1 kiwi
- 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
Sposób wykonania
- Szpinak dokładnie myjemy, banana i kiwi obieramy ze skórki.
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dla uzyskania gęstszego smoothie dodajemy mniej wody.
Przepis na smoothie czerwone
Jakkolwiek powyżej zaproponowane smoothie można przyrządzać przez cały rok, to najlepszym okresem na smoothie czerwone jest właśnie późna wiosna i lato. Mamy wówczas do dyspozycji mnóstwo czerwonych owoców. Smoothie można przyrządzić z truskawek, malin, jagód czy porzeczek. Koktajl to kolejna z propozycji na wykorzystanie truskawek. O zdrowej tarcie pisałem już tutaj.
Czerwone smoothie
Składniki
- 1,5 szklanki truskawek
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 banan opcjonalnie
Sposób wykonania
- Truskawki obieramy z szypułek i dokładnie myjemy
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W cieplejsze dni do smoothie można dodać kilka kostek lodu.
- Jogurt naturalny można zastąpić mlekiem kokosowym lub wodą.
Smacznego! czyż takie kolorowe smoothie nie wyglądają apetycznie?