Zdrowe, domowe nuggetsy

Nie jest tajemnicą, że jedną z ulubionych „restauracji” mojego Syna są słynne „złote łuki”. A ulubioną jego potrawą frytki i kurczaczki nuggets. Wiele już razy myślałem o tym, by zrobić domową alternatywę dla tego produktu. I w końcu nadszedł ten czas. Zamiast ulec prośbom Młodego i jechać do „maka”, przystąpiłem do działania! Tym oto sposobem powstały… domowe nuggetsy.

Panierka z płatków dobrze się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 1 jajko
  • pieprz, sól
  • papryka w proszku słodka i ostra
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • oliwa do smażenia

Przepis na domowe nuggetsy

1. Mięso dokładnie płuczemy, a następnie kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm.  

2. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy do niej sól, pieprz oraz paprykę do smaku. 

3. Zanurzamy w maślance nasze przyszłe domowe nugettsy i zostawiamy na kilka godzin, by mięso się dobrze zamarynowało. Polecam przygotowanie mięsa wieczorem i pozostawienie na noc. Dzięki kąpieli w maślance, kawałki będą kruche i soczyste.

4. Następnie płatki kukurydziane rozdrabniamy. Dobrym sposobem jest wrzucenie ich do woreczka śniadaniowego oraz rozkruszenie wałkiem. 

5. W międzyczasie przygotowujemy też miseczkę z mąką, rozbełtanym jajkiem i trzecią właśnie z płatkami kukurydzianymi.

6. Kawałki mięsa obtaczamy w miseczce z mąką, następnie w jajku i na koniec obtaczamy w panierce z rozkruszonych płatków kukurydzianych. 

7. Domowe nuggetsy można upiec w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni. Trwa to około 15 minut. Alternatywą jest usmażenie ich na patelni, aż do uzyskania złotego koloru panierki. 

Nasze nuggetsy serwowaliśmy z ketchupem, musztardą i sosem jogurtowo – czosnkowym

Takie proste…

I gotowe. Przygotowanie całego dania zajmuje nie więcej niż 30 minut. Nie licząc oczywiście czasu marynowania mięsa. Domowe nuggetsy nie są może kropka w kropkę jak te z maka. Choć w mojej ocenie są nawet lepsze! A już z pewnością zdrowsze. 

Jeśli macie trochę więcej czasu lub chcecie by posiłek jeszcze bardziej stwarzał fast foodowy klimat, to polecam zrobienie frytek z batatów. Przepis na nie znajdziecie tutaj

Zatem… smacznego!

Domowe nuggetsy

Domowe nuggetsy to świetna alternatywa dla popularnych fast foodów. Szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne i zdrowe. 
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji: 2 osoby

Składniki

  • 2 szt. piersi z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szt. jajka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób wykonania

  • Mięso dokładnie płuczemy, a następnie kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm.  
  • Do miski wlewamy maślankę, dodajemy do niej sól, pieprz oraz paprykę do smaku. 
  • Zanurzamy w maślance nasze przyszłe domowe nugettsy i zostawiamy na kilka godzin, by mięso się dobrze zamarynowało. Polecam przygotowanie mięsa wieczorem i pozostawienie na noc. Dzięki kąpieli w maślance, kawałki będą kruche i soczyste.
  • Następnie płatki kukurydziane rozdrabniamy. Dobrym sposobem jest wrzucenie ich do woreczka śniadaniowego oraz rozkruszenie wałkiem. 
  • W międzyczasie przygotowujemy też miseczkę z mąką, rozbełtanym jajkiem i trzecią właśnie z płatkami kukurydzianymi.
  • Kawałki mięsa obtaczamy w miseczce z mąką, następnie w jajku i na koniec obtaczamy w panierce z rozkruszonych płatków kukurydzianych. 
  • Domowe nuggetsy można upiec w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni. Trwa to około 15 minut. Alternatywą jest usmażenie ich na patelni, aż do uzyskania złotego koloru panierki. 
Proszę poczekaj...
Podobne wpisy