Nie jest tajemnicą, że jedną z ulubionych „restauracji” mojego Syna są słynne „złote łuki”. A ulubioną jego potrawą frytki i kurczaczki nuggets. Wiele już razy myślałem o tym, by zrobić domową alternatywę dla tego produktu. I w końcu nadszedł ten czas. Zamiast ulec prośbom Młodego i jechać do „maka”, przystąpiłem do działania! Tym oto sposobem powstały… domowe nuggetsy.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 szklanka maślanki
- mąka pszenna do obtoczenia
- 1 jajko
- pieprz, sól
- papryka w proszku słodka i ostra
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- oliwa do smażenia
Przepis na domowe nuggetsy
1. Mięso dokładnie płuczemy, a następnie kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm.
2. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy do niej sól, pieprz oraz paprykę do smaku.
3. Zanurzamy w maślance nasze przyszłe domowe nugettsy i zostawiamy na kilka godzin, by mięso się dobrze zamarynowało. Polecam przygotowanie mięsa wieczorem i pozostawienie na noc. Dzięki kąpieli w maślance, kawałki będą kruche i soczyste.
4. Następnie płatki kukurydziane rozdrabniamy. Dobrym sposobem jest wrzucenie ich do woreczka śniadaniowego oraz rozkruszenie wałkiem.
5. W międzyczasie przygotowujemy też miseczkę z mąką, rozbełtanym jajkiem i trzecią właśnie z płatkami kukurydzianymi.
6. Kawałki mięsa obtaczamy w miseczce z mąką, następnie w jajku i na koniec obtaczamy w panierce z rozkruszonych płatków kukurydzianych.
7. Domowe nuggetsy można upiec w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni. Trwa to około 15 minut. Alternatywą jest usmażenie ich na patelni, aż do uzyskania złotego koloru panierki.
Takie proste…
I gotowe. Przygotowanie całego dania zajmuje nie więcej niż 30 minut. Nie licząc oczywiście czasu marynowania mięsa. Domowe nuggetsy nie są może kropka w kropkę jak te z maka. Choć w mojej ocenie są nawet lepsze! A już z pewnością zdrowsze.
Jeśli macie trochę więcej czasu lub chcecie by posiłek jeszcze bardziej stwarzał fast foodowy klimat, to polecam zrobienie frytek z batatów. Przepis na nie znajdziecie tutaj.
Zatem… smacznego!
Domowe nuggetsy
Składniki
- 2 szt. piersi z kurczaka
- 1 szklanka maślanki
- 1 szt. jajka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- mąka pszenna do obtoczenia
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób wykonania
- Mięso dokładnie płuczemy, a następnie kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm.
- Do miski wlewamy maślankę, dodajemy do niej sól, pieprz oraz paprykę do smaku.
- Zanurzamy w maślance nasze przyszłe domowe nugettsy i zostawiamy na kilka godzin, by mięso się dobrze zamarynowało. Polecam przygotowanie mięsa wieczorem i pozostawienie na noc. Dzięki kąpieli w maślance, kawałki będą kruche i soczyste.
- Następnie płatki kukurydziane rozdrabniamy. Dobrym sposobem jest wrzucenie ich do woreczka śniadaniowego oraz rozkruszenie wałkiem.
- W międzyczasie przygotowujemy też miseczkę z mąką, rozbełtanym jajkiem i trzecią właśnie z płatkami kukurydzianymi.
- Kawałki mięsa obtaczamy w miseczce z mąką, następnie w jajku i na koniec obtaczamy w panierce z rozkruszonych płatków kukurydzianych.
- Domowe nuggetsy można upiec w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni. Trwa to około 15 minut. Alternatywą jest usmażenie ich na patelni, aż do uzyskania złotego koloru panierki.