Szakszuka to danie, które ostatnio robi zawrotną karierę. Najpopularniejsza wersja serwowana jest na śniadanie i przygotowywana na bazie pomidorów. Jako, że sezon letni już się zaczął i dostępne są świeże sezonowe warzywa, pomyślałem, że warto wypróbować coś nowego. Na tapecie mamy teraz młody bób i szparagi. Zatem… dlaczego więc nie spróbować przygotować tego dania właśnie na zielono – z bobem i szparagami? Zobaczcie przepis na szakszukę.
Spis treści
Kilka słów o pochodzeniu szakszuki
Danie to pochodzi z Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie z Tunezji. Samo słowo “szakszuka” oznacza “miszmasz”, czy wielki bałagan. I nie da się ukryć, że właśnie w taki sposób to danie wygląda. Oryginalny przepis zakłada zrobienie gęstego sosu z pomidorów, papryki i cebuli, w którym następnie gotuje się jajka. Całość posypuje się świeżą kolendrą. Danie to jest kolorowe i nie można nie zauważyć jak pięknie wyglądają żółtka na tle czerwonych pomidorów i zielonej kolendry. Nie sposób więc przejść obok tego dania obojętnie.
Szakszuka często serwowana jest na śniadanie z grzankami lub pitą. Nie da się ukryć, że jest bardzo obfite. Dzięki temu czujemy się pełni przez dobrych kilka godzin. Ja lubię też zjeść szakszukę czasem na obiad, albowiem w zupełności wystarcza mi, aby nie być głodnym i zaspokoić nawet większy głód.
Przepis na szakszukę
Jak już wskazałem, oryginalna szakszuka to coś, co zdecydowanie lubię. Jednakże warto trochę odświeżyć przepis i dodać do dania sezonowe warzywa.
Składniki:
- 2/3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę lub 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 4 szparagi
- 2 garście bobu
- 2 jajka
- kumin rzymski
- kolendra
- papryka słodka i ostra, sól, pieprz
- masło
- grzanki lub bagietka
Przygotowanie szakszuki:
- Zaczynamy od umycia i ugotowania bobu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu bób należy odcedzić i obrać z łupinek.
- Następnie myjemy szparagi i odcinamy twardą końcówkę. Smażymy je przez chwilę na patelni, aby zmiękły.
- Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę masła lub odrobinę oleju, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy i podsmażamy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy je przyprawami do smaku.
- Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze cząstki szparagi i obrany bób.
- Na tak przygotowaną patelnię wbijamy dwa jajka i całość nakrywamy pokrywką.
- Gdy jajka się zetną, nasze danie jest gotowe.
Pobierz przepis na szakszukę
Przepis na szakszukę
Składniki
- 2/3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 4 szparagi
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 garście bobu
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- masło
Sposób wykonania
- Zaczynamy od umycia i ugotowania bobu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu bób należy odcedzić i obrać z łupinek.
- Myjemy szparagi i odcinamy twardą końcówkę. Smażymy je przez chwilę na patelni, aby zmiękły.
- Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę masła lub odrobinę oleju, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy i podsmażamy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy je przyprawami do smaku.
- Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze cząstki szparagi i obrany bób.
- Na tak przygotowaną patelnię wbijamy dwa jajka i całość nakrywamy pokrywką.
- Gdy jajka się zetną, nasze danie jest gotowe.