Gdy Twoja rodzina lubi słodkie śniadania, ale macie już dość gofrów i naleśników, przygotuj coś wyjątkowego. Puszyste pancakes z serkiem mascarpone, syropem daktylowym i świeżymi owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia. I właściwie nie tylko dla podniebienia. Także dla oczu. Bo na takie danie aż miło popatrzeć.
Co nowego może być w pancakes?
Niby nic. A jednak.. te proponowane przeze mnie są wyjątkowe. Wyjątkowo lekkie. Wyjątkowo puszyste. O delikatnie waniliowym posmaku. Idealnie komponują się z owocami, jogurtami, serkami, czy syropami. Właściwie można dodać do nich wszystko. Ja ostatnio odkryłem syrop daktylowy – zdrowy i smaczny, jak masło orzechowe. Jest miłą odmianą wobec lekko już wyświechtanego syropu klonowego.
Pamiętajcie, że najlepsze pancakes to te serwowane prosto z patelni. Jeszcze ciepłe. A zatem.. do dzieła.
Składniki:
- 60 ml mleka
- 30 ml oleju rzepakowego
- 3 żółtka
- 15 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku waniliowego (można dodać też cukier waniliowy)
Dodatkowo:
- 6 białek
- 60 cukru (najlepiej drobnego)
- szczypta soli
Przepis na puszyste pancakes na śniadanie
- Zaczynamy od połączenia składników: mleka, oleju, cukru, ekstraktu z wanilii oraz żółtek. Składniki mieszamy do ich całkowitego połączenia.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Teraz najważniejszy punkt programu. Ubijanie piany z białek. Najlepiej aby białka były odrobinę schłodzone, wówczas lepiej się ubijają. Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli na „sztywno”. Dopiero następnie dodajemy po łyżeczce cukru, uważając by piana się nie zważyła.
- Sztywną pianę delikatnie przekładamy do pozostałej masy na pancakes. Aby nie opadła, szpatułką powoli i ostrożnie mieszamy te dwa składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dużą łyżką przekładamy puszyste pancakes na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną oliwą.
- Co niezwykle ważne, pancakes smażymy pod nakryciem. Jako, że są wysokie, najlepiej ustawić palnik na mały ogień, aby dłużej się smażyły. Jednakże dzięki temu mamy pewność, że nasze puszyste pancakes będą w całości usmażone.
- Po kilku minutach odwracamy pancakes na drugą stronę, tak by przybrały złocistego koloru.
- Ciepłe puszyste pancakes podajemy z dodatkiem owoców, serka mascarpone lub syropu daktylowego.
Podany przepis wystarcza na zrobienie około 15 placuszków. Wszystko zależy od ich wielkości. Nie przeraźcie się jeśli placki trochę opadną – jest to normalne gdy zaczynają stygnąć.
Puszyste pancakes
Składniki
- 60 ml mleka
- 30 ml oleju rzepakowego
- 3 żółtka
- 15 g cukru białego
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 krople ekstraktu z wanilii
- 6 białek
- 60 g cukru białego drobno zmielony
Sposób wykonania
- Łączymy składniki: mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii oraz żółtka. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli na “sztywno”. Następnie po łyżeczce dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Piana musi być sztywna, biała i błyszczeć od cukru.
- Delikatnie przekładamy pianę do ciasta i szpatułką mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Na wysmarowaną oliwą, rozgrzaną patelnię dużą łyżką przekładamy ciasto na pancakes. Patelnię nakrywamy pokrywką.
- Po kilku minutach odwracamy na drugą stronę, tak by z każdej strony miały piękny złocisty kolor.
- Gotowe pancakes serwujemy z ulubionymi dodatkami.