Gdy Twoja rodzina lubi słodkie śniadania, ale macie już dość gofrów i naleśników, przygotuj coś wyjątkowego. Puszyste pancakes z serkiem mascarpone, syropem daktylowym i świeżymi owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia. I właściwie nie tylko dla podniebienia. Także dla oczu. Bo na takie danie aż miło popatrzeć.
Kto by się nie skusił? Puszyste pancakes na śniadanie to świetny pomysł
Co nowego może być w pancakes?
Niby nic. A jednak.. te proponowane przeze mnie są wyjątkowe. Wyjątkowo lekkie. Wyjątkowo puszyste. O delikatnie waniliowym posmaku. Idealnie komponują się z owocami, jogurtami, serkami, czy syropami. Właściwie można dodać do nich wszystko. Ja ostatnio odkryłem syrop daktylowy – zdrowy i smaczny, jak masło orzechowe. Jest miłą odmianą wobec lekko już wyświechtanego syropu klonowego.
Pamiętajcie, że najlepsze pancakes to te serwowane prosto z patelni. Jeszcze ciepłe. A zatem.. do dzieła.

Składniki:
- 60 ml mleka
- 30 ml oleju rzepakowego
- 3 żółtka
- 15 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku waniliowego (można dodać też cukier waniliowy)
Dodatkowo:
- 6 białek
- 60 cukru (najlepiej drobnego)
- szczypta soli
Aby pancakes zachowały swoją puszystość konieczne smażcie je pod przykryciem Nasze pancakes powinny nabrać pięknego złotego koloru
Przepis na puszyste pancakes na śniadanie
- Zaczynamy od połączenia składników: mleka, oleju, cukru, ekstraktu z wanilii oraz żółtek. Składniki mieszamy do ich całkowitego połączenia.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Teraz najważniejszy punkt programu. Ubijanie piany z białek. Najlepiej aby białka były odrobinę schłodzone, wówczas lepiej się ubijają. Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli na „sztywno”. Dopiero następnie dodajemy po łyżeczce cukru, uważając by piana się nie zważyła.
- Sztywną pianę delikatnie przekładamy do pozostałej masy na pancakes. Aby nie opadła, szpatułką powoli i ostrożnie mieszamy te dwa składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dużą łyżką przekładamy puszyste pancakes na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną oliwą.
- Co niezwykle ważne, pancakes smażymy pod nakryciem. Jako, że są wysokie, najlepiej ustawić palnik na mały ogień, aby dłużej się smażyły. Jednakże dzięki temu mamy pewność, że nasze puszyste pancakes będą w całości usmażone.
- Po kilku minutach odwracamy pancakes na drugą stronę, tak by przybrały złocistego koloru.
- Ciepłe puszyste pancakes podajemy z dodatkiem owoców, serka mascarpone lub syropu daktylowego.

Podany przepis wystarcza na zrobienie około 15 placuszków. Wszystko zależy od ich wielkości. Nie przeraźcie się jeśli placki trochę opadną – jest to normalne gdy zaczynają stygnąć.
Puszyste pancakes
Składniki
- 60 ml mleka
- 30 ml oleju rzepakowego
- 3 żółtka
- 15 g cukru białego
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 krople ekstraktu z wanilii
- 6 białek
- 60 g cukru białego drobno zmielony
Sposób wykonania
- Łączymy składniki: mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii oraz żółtka. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli na “sztywno”. Następnie po łyżeczce dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Piana musi być sztywna, biała i błyszczeć od cukru.
- Delikatnie przekładamy pianę do ciasta i szpatułką mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Na wysmarowaną oliwą, rozgrzaną patelnię dużą łyżką przekładamy ciasto na pancakes. Patelnię nakrywamy pokrywką.
- Po kilku minutach odwracamy na drugą stronę, tak by z każdej strony miały piękny złocisty kolor.
- Gotowe pancakes serwujemy z ulubionymi dodatkami.