przepis na szakszukę

Przepis na szakszukę z bobem

Szakszuka to danie, które ostatnio robi zawrotną karierę. Najpopularniejsza wersja serwowana jest na śniadanie i przygotowywana na bazie pomidorów. Jako, że sezon letni już się zaczął i dostępne są świeże sezonowe warzywa, pomyślałem, że warto wypróbować coś nowego. Na tapecie mamy teraz młody bób i szparagi. Zatem… dlaczego więc nie spróbować przygotować tego dania właśnie na zielono – z bobem i szparagami? Zobaczcie przepis na szakszukę.

Szakszuka z bobem i szparagami
Danie pięknie i wiosennie się prezentuje

Kilka słów o pochodzeniu szakszuki

Danie to pochodzi z Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie z Tunezji. Samo słowo “szakszuka” oznacza “miszmasz”, czy wielki bałagan. I nie da się ukryć, że właśnie w taki sposób to danie wygląda. Oryginalny przepis zakłada zrobienie gęstego sosu z pomidorów, papryki i cebuli, w którym następnie gotuje się jajka. Całość posypuje się świeżą kolendrą. Danie to jest kolorowe i nie można nie zauważyć jak pięknie wyglądają żółtka na tle czerwonych pomidorów i zielonej kolendry. Nie sposób więc przejść obok tego dania obojętnie.

Szakszuka często serwowana jest na śniadanie z grzankami lub pitą. Nie da się ukryć, że jest bardzo obfite. Dzięki temu czujemy się pełni przez dobrych kilka godzin. Ja lubię też zjeść szakszukę czasem na obiad, albowiem w zupełności wystarcza mi, aby nie być głodnym i zaspokoić nawet większy głód.

zielony bób
Na początku lata bób króluje na stołach

Przepis na szakszukę

Jak już wskazałem, oryginalna szakszuka to coś, co zdecydowanie lubię. Jednakże warto trochę odświeżyć przepis i dodać do dania sezonowe warzywa.

Składniki:

  • 2/3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę lub 2 duże pomidory 
  • 1 cebula
  • 4 szparagi
  • 2 garście bobu
  • 2 jajka
  • kumin rzymski
  • kolendra
  • papryka słodka i ostra, sól, pieprz
  • masło
  • grzanki lub bagietka

Przygotowanie szakszuki:

  1. Zaczynamy od umycia i ugotowania bobu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu bób należy odcedzić i obrać z łupinek. 
  2. Następnie myjemy szparagi i odcinamy twardą końcówkę. Smażymy je przez chwilę na patelni, aby zmiękły.
  3. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę masła lub odrobinę oleju, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy i podsmażamy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy je przyprawami do smaku. 
  4. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze cząstki szparagi i obrany bób. 
  5. Na tak przygotowaną patelnię wbijamy dwa jajka i całość nakrywamy pokrywką. 
  6. Gdy jajka się zetną, nasze danie jest gotowe.
przepis na szakszukę
Przepis na szakszukę z bobem i szparagami jest naprawdę prosty

Pobierz przepis na szakszukę

Przepis na szakszukę

Czas przygotowania 20 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Ilość porcji: 2 osoby

Składniki

  • 2/3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 4 szparagi
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 garście bobu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • masło

Sposób wykonania

  • Zaczynamy od umycia i ugotowania bobu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu bób należy odcedzić i obrać z łupinek.
  • Myjemy szparagi i odcinamy twardą końcówkę. Smażymy je przez chwilę na patelni, aby zmiękły.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę masła lub odrobinę oleju, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy i podsmażamy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy je przyprawami do smaku.
  • Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze cząstki szparagi i obrany bób.
  • Na tak przygotowaną patelnię wbijamy dwa jajka i całość nakrywamy pokrywką.
  • Gdy jajka się zetną, nasze danie jest gotowe.
Proszę poczekaj...
Podobne wpisy