colomba di pasqua na wielkanocnym stole

Colomba di Pasqua – wielkanocne ciasto

Uwielbiamy odrębności kulturowe i tzw. kulinarny pluralizm. Każdy kraj ma swoje specjały. W tym szczególnym czasie przedświątecznym w wielu domach przygotowuje się wielkanocne mazurki czy wielkanocne baby. Włosi nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez Colomba di Pasqua, czyli drożdżowego ciasta z bakaliami przypominającego swym kształtem gołębicę. Colombo po włosku oznacza gołębicę, choć kształt to raczej mocno umowny niż faktyczny. Przyznam, że ja w tym gołębia nie widziałem, a Ty? Niewątpliwie gołąb jest symbolem pokoju, stąd nazwa ciasta została nadana na cześć jego kształtu.

Zawsze po uroczystym wielkanocnym obiedzie przychodzi czas na pachnące wielkanocne ciasto z bakaliami. Gołębica jest symbolem pokoju i harmonii. To tak, jak w czasie harmonii rodzinnych spotkań przy stole.

Colomba di Pasqua słodki specjał

Ciasto podajemy przy wielkanocnym stole z okazji rodzinnych spotkań lub w gronie przyjaciół. Wyśmienicie smakuje z kawą lub czerwonym winem. Nie ma pewności skąd pochodzi. Jedne podania mówią, że z Sycylii, inne zaś, że Lombardia jest tym miejscem, skąd drożdżowe to ciasto pochodzi.

drożdżowe ciasto z bakaliami - colomba di pasqua
W każde święto z utęsknieniem czekamy na słodkości. Colomba di Pasqua smakuje wyśmienicie

Przepis na Colomba di Pasqua

Colomba di Pasqua – wielkanocne ciasto z Włoch

Colomba di pasqua czy też colomba pasquale to ciasto drożdżowe z bakaliami przygotowywane przez Włochów i podawane w okresie wielkanocnym. 
Czas przygotowania 10 godziny
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 10 godziny 40 minuty
Ilość porcji: 6 osób
Wartość kaloryczna: 315kcal

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 60 g rodzynek
  • 60 g kandyzowanej skórki z cytryny
  • 1 garść migdałów
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Sposób wykonania

  • W pierwszej kolejności przygotowujemy drożdżowe ciasto. W tym celu mieszamy je z kilkoma łyżkami wody i zostawiamy. Przygotowany rozczyn z drożdży dodajemy do przesianej mąki i mieszamy. W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy pozostałe składniki, a więc: jajka, żółtko, cukier, sól, olejek waniliowy i mleko. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
  • Ciasto wyrabiamy zdecydowanymi, silnymi ruchami przez około 10 minut. Na samym końcu do ciasta dodajemy bakalie i wyrabiamy jeszcze przez ok. 3-4 minut.
  • Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania to około 6-8 godzin.
  • Rano wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i wkładamy do formy. W naszym przypadku była to forma gołębicy. Do gotowego ciasta wtykamy  migdały i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia przez około 2 godziny.
  • Następnie drożdżowe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy cukrem perłowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy – ciasto można wyciągać.

Aktualne pojawia się wiele wariacji na temat klasycznej Colombo di Pasqua, co oznacza, że możemy spotkać wyroby tego typu nadziewane czekoladą, kremem pistacjowym czy limoncello.

Colomba di Pasqua udekorowana na wielkanocnym stole
Colomba di Pasqua można podawać także z czekoladą czy kremem pistacjowym

Lubimy gotować, a inspiracją do przygotowywania wszelkich włoskich posiłków jest serwis duecapucci – pociąg do Włoch.

Proszę poczekaj...
Podobne wpisy