Uwielbiamy odrębności kulturowe i tzw. kulinarny pluralizm. Każdy kraj ma swoje specjały. W tym szczególnym czasie przedświątecznym w wielu domach przygotowuje się wielkanocne mazurki czy wielkanocne baby. Włosi nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez Colomba di Pasqua, czyli drożdżowego ciasta z bakaliami przypominającego swym kształtem gołębicę. Colombo po włosku oznacza gołębicę, choć kształt to raczej mocno umowny niż faktyczny. Przyznam, że ja w tym gołębia nie widziałem, a Ty? Niewątpliwie gołąb jest symbolem pokoju, stąd nazwa ciasta została nadana na cześć jego kształtu.
Zawsze po uroczystym wielkanocnym obiedzie przychodzi czas na pachnące wielkanocne ciasto z bakaliami. Gołębica jest symbolem pokoju i harmonii. To tak, jak w czasie harmonii rodzinnych spotkań przy stole.
Colomba di Pasqua słodki specjał
Ciasto podajemy przy wielkanocnym stole z okazji rodzinnych spotkań lub w gronie przyjaciół. Wyśmienicie smakuje z kawą lub czerwonym winem. Nie ma pewności skąd pochodzi. Jedne podania mówią, że z Sycylii, inne zaś, że Lombardia jest tym miejscem, skąd drożdżowe to ciasto pochodzi.
Przepis na Colomba di Pasqua
Colomba di Pasqua – wielkanocne ciasto z Włoch
Składniki
- 25 g drożdży
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 60 g rodzynek
- 60 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 1 garść migdałów
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Sposób wykonania
- W pierwszej kolejności przygotowujemy drożdżowe ciasto. W tym celu mieszamy je z kilkoma łyżkami wody i zostawiamy. Przygotowany rozczyn z drożdży dodajemy do przesianej mąki i mieszamy. W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy pozostałe składniki, a więc: jajka, żółtko, cukier, sól, olejek waniliowy i mleko. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
- Ciasto wyrabiamy zdecydowanymi, silnymi ruchami przez około 10 minut. Na samym końcu do ciasta dodajemy bakalie i wyrabiamy jeszcze przez ok. 3-4 minut.
- Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania to około 6-8 godzin.
- Rano wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i wkładamy do formy. W naszym przypadku była to forma gołębicy. Do gotowego ciasta wtykamy migdały i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia przez około 2 godziny.
- Następnie drożdżowe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy cukrem perłowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy – ciasto można wyciągać.
Aktualne pojawia się wiele wariacji na temat klasycznej Colombo di Pasqua, co oznacza, że możemy spotkać wyroby tego typu nadziewane czekoladą, kremem pistacjowym czy limoncello.
Lubimy gotować, a inspiracją do przygotowywania wszelkich włoskich posiłków jest serwis duecapucci – pociąg do Włoch.