Go Back

Przepis na szakszukę

Czas przygotowania 20 mins
Czas całkowity 20 mins
Ilość porcji: 2 osoby

Składniki

  • 2/3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 4 szparagi
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 garście bobu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • masło

Sposób wykonania

  • Zaczynamy od umycia i ugotowania bobu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu bób należy odcedzić i obrać z łupinek.
  • Myjemy szparagi i odcinamy twardą końcówkę. Smażymy je przez chwilę na patelni, aby zmiękły.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę masła lub odrobinę oleju, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy i podsmażamy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy je przyprawami do smaku.
  • Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze cząstki szparagi i obrany bób.
  • Na tak przygotowaną patelnię wbijamy dwa jajka i całość nakrywamy pokrywką.
  • Gdy jajka się zetną, nasze danie jest gotowe.