Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Lody czekoladowe
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Zamrażanie
4
godziny
godzin
Czas całkowity
4
godziny
godzin
20
minuty
minut
Składniki
250
ml
mleczka skondensowanego 7,5 %
375
ml
śmietany kremówki 36%
200
g
mlecznej czekolady
100
g
gorzkiej czekolady
3
łyżki
cukru
najlepiej drobnego
Sposób wykonania
Podgrzej mleko skondensowane i zdejmij zanim zacznie się gotować.
Dodaj rozkruszone czekolady i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się.
Krem pozostaw do ostudzenia, a następnie umieść w lodówce.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, dodając po 2 minutach stopniowo cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Do śmietanki dodaj krem czekoladowy i wymieszaj.
Gotową masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody i gotowe. Pozostaw do zamrożenia na około 4 godziny.