Domowe lody

Właśnie zaczęły się wakacje, upały już trwają od jakiegoś czasu, a wszyscy wiemy co najlepiej chłodzi w upały? No i co dzieci kochają najbardziej? Oczywiście, że lody. Nie jest problemem kupić gotowe zimne przysmaki. Jednak czy łatwo jest zrobić domowe lody? Od początku do końca samodzielnie? I to jeszcze bez pomocy maszynki do lodów? Zobaczcie sami.

Wszystko zależy od Twojej fantazji…

Wbrew pozorom przygotowanie lodów w zaciszu własnej kuchni jest bardzo proste. Dodatkowo, plusem jest to, że wiesz z czego je przygotowujesz. Możliwości wyboru smaków jest całe mnóstwo od najzwyklejszych waniliowych, czekoladowych, orzechowych, po owocowe czy nawet ciasteczkowe. Wasza maluchy z pewnością wymyślą smak, który Was zaskoczy. Zamiast tradycyjnych lodów mlecznych można przygotować także owocowy sorbet. Jednak dziś pokażę Wam tradycyjne lody na mleku. Zaczynamy!

domowe lody czekoladowe
Pyszne domowe lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe

Lody czekoladowe, zaraz obok śmietankowych czy waniliowych to podstawa. Tutaj także wszystko zależy od Waszych upodobań. Można przygotować je przy użyciu czekolady mlecznej lub gorzkiej, a nawet białej. Lody mogą mieć kawałki czekolady bądź być zupełnie gładkie. Ci chętni innych doznań mogą dodać do lodów czekoladowych odrobinę chilli czy czarnego pieprzu lub kilka kropel olejku pomarańczowego. Nie bójcie się eksperymentować, nie ma złych pomysłów!

Lody czekoladowe

Czas przygotowania 20 minuty
Zamrażanie 4 godziny
Czas całkowity 4 godziny 20 minuty

Składniki

  • 250 ml mleczka skondensowanego 7,5 %
  • 375 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru najlepiej drobnego

Sposób wykonania

  • Podgrzej mleko skondensowane i zdejmij zanim zacznie się gotować.
  • Dodaj rozkruszone czekolady i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się.
  • Krem pozostaw do ostudzenia, a następnie umieść w lodówce.
  • Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, dodając po 2 minutach stopniowo cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  • Do śmietanki dodaj krem czekoladowy i wymieszaj.
  • Gotową masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody i gotowe. Pozostaw do zamrożenia na około 4 godziny.

Domowe lody orzechowe

domowe lody orzechowe
Domowe lody orzechowe

Teraz czas na drugą propozycję przygotowania lodów. Mój Syn uwielbia lody orzechowe, dlatego właśnie ten smak zaproponuję Wam do przygotowania. W moim przepisie używam orzechów włoskich, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie by zastąpić je orzechami laskowymi czy migdałami. Wszystkim lubiącym bakalie proponuję dodać rodzynki lub figi czy daktyle.

Lody orzechowe

Czas przygotowania 25 minuty
Zamrażanie 5 godziny
Czas całkowity 5 godziny 25 minuty

Składniki

  • 100 g orzechów włoskich
  • 375 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 ml mleka skondensowanego słodkie

Sposób wykonania

  • Zacznij od rozdrobnienia orzechów. Można zrobić to ręcznie, choć będzie to bardziej czasochłonne lub rozdrobnić je w robocie kuchennym.
  • Rozdrobnione orzeczy przełóż do rondelka, a następnie dolej połowę śmietanki. Resztę wsadź do lodówki, by się chłodziła.
  • Orzechy ze śmietanką gotuj przez około 4-5 minut, cały czas mieszając i nie dopuszczając aby się spaliły. Następnie odstaw do przestudzenia i dodaj mleko skondensowane. Wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia.
  • Teraz czas na ubicie schłodzonej pozostałej śmietanki. Ubijaj, dopóki nie zrobi się gęsta.
  • Śmietankę przełóż do naczynia, w którym będziesz chłodzić lody i dodaj krem orzechowy. Wymieszaj i gotowe.
  • Lody odstaw do schłodzenia na około 4-5 godzin.

Sami widzicie, że przygotowanie w domu lodów to nic trudnego. Ale jeśli nie chcecie próbować samodzielnego przygotowywania lodów, polecam rozpoznanie wśród maszynek do lodów. To proste urządzenie można dostać już od 50 zł, a jeszcze bardziej ułatwia przygotowanie domowych lodów.

Proszę poczekaj...
Podobne wpisy