Cofnij

Tarta ze świeżymi owocami

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 25 minuty
stygnięcie 1 godzina
Czas całkowity 2 godziny 10 minuty

Składniki

  • świeże truskawki
  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła schłodzonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Sposób wykonania

  • Formę smarujemy grubą warstwą masła. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • Mieszamy ze sobą składniki na kruche ciasto: przesianą mąkę, jajko, sól i pokrojone na kawałki masło. Mieszamy i zagniatamy.
  • Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Po schłodzeniu, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykładamy nim formę. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut.
  • Mieszamy ze sobą składniki na krem: serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy oraz śmietanę kremówkę. Całość mieszamy mikserem około 2 minuty.
  • Myjemy owoce, usuwamy szypułki.
  • Na ostudzony spód z kruchego ciasta nakładamy krem mascarpone, a na górze układamy owoce.