Go Back

Przepis na straszne parówki w cieście

Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 35 mins

Składniki

  • 5 parówek z szynki
  • 5 plasterków żółtego sera
  • 1 ciasto francuskie

Sposób wykonania

  • Parówki gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ciasto francuskie kroimy na wąskie paseczki, a następnie każdy paseczek rolujemy, by był jeszcze cieńszy.
  • Każdą parówkę kroimy na pół, kładziemy na niej pół plasterka żółtego sera i zawijamy dookoła niej ciasto francuskie. Nie musi ściśle przylegać, należy utworzyć coś na kształt kokonu.
  • Tak przygotowane parówki zapiekamy w piekarniku, aby ciasto francuskie się upiekło do złotości. 200 stopni przez 15-20 minut.
  • Na każdej parówce kładziemy wycięte np. z mozarelli kółeczka - jako oczy i ziarnko czarnego sezamu jako źrenicę. Na koniec polewamy to ketchupem.