Warzywa: cebulę, marchewkę, czosnek, seler - dokładnie myjemy, obieramy oraz kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej oliwie.
Do zeszklonych warzyw dodajemy zmielone mięso oraz pokrojoną w kosteczkę pancettę. Smażymy około 10 minut.
Do mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, przyprawy oraz sól i pieprz.Sos musi odparować i zgęstnieć, dlatego gotujemy go przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie przygotowujemy beszamel. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodając do niego mąkę i energicznie mieszając. Po uzyskaniu zasmażki bez grudek i o jednolitym kolorze, powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Beszamel musi być gładki. Na końcu dodajemy sól i pieprz.
Na końcu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: płaty makaronu lasagne, sos mięsno - pomidorowy oraz beszamel. Najlepiej ułożyć około 3-4 warstwy. Na samą górę sypiemy starty parmezan.
Nasze lasagne pieczemy przez około 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.