Go Back

Przepis na lasagne

Czas przygotowania 2 hrs
Czas gotowania 40 mins
Czas całkowity 2 hrs 40 mins
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki

  • 12 płatów makaronu typu lasagne
  • 650 g mięsa wieprzowego/wołowego
  • 35 g pancetty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 selera naciowego
  • 800 g pomidorów pokrojonych w kostkę mogą być w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek, oregano, rozmaryn, sól, pieprz do smaku
  • parmezan starty
  • 60 g masła do beszamelu
  • 55 g mąki do beszamelu
  • 550 ml mleka do beszamelu
  • 2/3 łyżeczki soli do beszamelu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu do beszamelu

Sposób wykonania

  • Warzywa: cebulę, marchewkę, czosnek, seler - dokładnie myjemy, obieramy oraz kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej oliwie.
  • Do zeszklonych warzyw dodajemy zmielone mięso oraz pokrojoną w kosteczkę pancettę. Smażymy około 10 minut.
  • Do mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, przyprawy oraz sól i pieprz.Sos musi odparować i zgęstnieć, dlatego gotujemy go przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. 
  • W tym czasie przygotowujemy beszamel. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodając do niego mąkę i energicznie mieszając. Po uzyskaniu zasmażki bez grudek i o jednolitym kolorze, powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Beszamel musi być gładki. Na końcu dodajemy sól i pieprz. 
  • Na końcu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: płaty makaronu lasagne, sos mięsno - pomidorowy oraz beszamel. Najlepiej ułożyć około 3-4 warstwy. Na samą górę sypiemy starty parmezan. 
  • Nasze lasagne pieczemy przez około 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.