Cofnij

Colomba di Pasqua - wielkanocne ciasto z Włoch

Colomba di pasqua czy też colomba pasquale to ciasto drożdżowe z bakaliami przygotowywane przez Włochów i podawane w okresie wielkanocnym. 
Czas przygotowania 10 godziny
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 10 godziny 40 minuty
Ilość porcji: 6 osób
Wartość kaloryczna: 315kcal

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 60 g rodzynek
  • 60 g kandyzowanej skórki z cytryny
  • 1 garść migdałów
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Sposób wykonania

  • W pierwszej kolejności przygotowujemy drożdżowe ciasto. W tym celu mieszamy je z kilkoma łyżkami wody i zostawiamy. Przygotowany rozczyn z drożdży dodajemy do przesianej mąki i mieszamy. W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy pozostałe składniki, a więc: jajka, żółtko, cukier, sól, olejek waniliowy i mleko. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
  • Ciasto wyrabiamy zdecydowanymi, silnymi ruchami przez około 10 minut. Na samym końcu do ciasta dodajemy bakalie i wyrabiamy jeszcze przez ok. 3-4 minut.
  • Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania to około 6-8 godzin.
  • Rano wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i wkładamy do formy. W naszym przypadku była to forma gołębicy. Do gotowego ciasta wtykamy  migdały i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia przez około 2 godziny.
  • Następnie drożdżowe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy cukrem perłowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy – ciasto można wyciągać.