Colomba di Pasqua - wielkanocne ciasto z Włoch
Colomba di pasqua czy też colomba pasquale to ciasto drożdżowe z bakaliami przygotowywane przez Włochów i podawane w okresie wielkanocnym.
Czas przygotowania 10 godziny godzin
Czas gotowania 40 minuty minut
Czas całkowity 10 godziny godzin 40 minuty minut
Ilość porcji: 6 osób
Wartość kaloryczna: 315kcal
- 25 g drożdży
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 60 g rodzynek
- 60 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 1 garść migdałów
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
W pierwszej kolejności przygotowujemy drożdżowe ciasto. W tym celu mieszamy je z kilkoma łyżkami wody i zostawiamy. Przygotowany rozczyn z drożdży dodajemy do przesianej mąki i mieszamy. W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy pozostałe składniki, a więc: jajka, żółtko, cukier, sól, olejek waniliowy i mleko. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
Ciasto wyrabiamy zdecydowanymi, silnymi ruchami przez około 10 minut. Na samym końcu do ciasta dodajemy bakalie i wyrabiamy jeszcze przez ok. 3-4 minut.
Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania to około 6-8 godzin.
Rano wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i wkładamy do formy. W naszym przypadku była to forma gołębicy. Do gotowego ciasta wtykamy migdały i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia przez około 2 godziny.
Następnie drożdżowe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy cukrem perłowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy – ciasto można wyciągać.