Cofnij

Tarta owocowa z masłem orzechowym

Uwielbiamy słodkości wyłącznie jednak pod warunkiem, że znajdzie się tam coś zdrowego. Zdrowe są owoce i masło orzechowe 100%
Czas przygotowania 45 minuty
Ilość porcji: 8 porcji
Wartość kaloryczna: 320kcal

Składniki

  • 60 g oleju kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 240 g płatków owsianych
  • 60 g masła orzechowego 100%
  • 400 g daktyli
  • 20 g kakao
  • 25 g syropu klonowego
  • 220 g dżemu truskawkowego 100% 1 słoik
  • 1 garść truskawek
  • 500 g serka mascarpone
  • 125 ml mleka 1.5%
  • 150 g gorzkiej czekolady

Sposób wykonania

  • Namaczamy daktyle w gorącej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedzamy je później i starannie blendujemy tak, aby uzyskać gładką konsystencję.
  • Dodajemy do masy kakao, płatki owsiane, wiórki, olej kokosowy (w temperaturze pokojowej) i masło orzechowe.
  • Łączymy składniki i taką mieszankę wykładamy natłuszczoną uprzednio formę do tarty (najlepiej o średnicy 28 cm).
  • Odkładamy formę wraz z masą do lodówki i czekamy, aż wszystko się „sklei” i ochłodzi.
  • Mieszamy syrop klonowy z mascarpone, aby rozsmarować nimi spód. Następnie rozprowadzamy po owych składnikach dżem truskawkowy, delikatnie go z nimi mieszając.
  • Kroimy czekoladę na drobną kosteczkę i łączymy ją z mlekiem. Całość grzejemy na niewielkim ogniu do momentu, aż czekolada rozpuści się.
  • Powstałą polewą okraszamy wierzch naszej tarty i wyrównujemy. Pozostaje już tylko udekorować ciasto truskawkami. Można odstawić do lodówki, aby całość dobrze się scaliła.