Namaczamy daktyle w gorącej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedzamy je później i starannie blendujemy tak, aby uzyskać gładką konsystencję.
Dodajemy do masy kakao, płatki owsiane, wiórki, olej kokosowy (w temperaturze pokojowej) i masło orzechowe.
Łączymy składniki i taką mieszankę wykładamy natłuszczoną uprzednio formę do tarty (najlepiej o średnicy 28 cm).
Odkładamy formę wraz z masą do lodówki i czekamy, aż wszystko się „sklei” i ochłodzi.
Mieszamy syrop klonowy z mascarpone, aby rozsmarować nimi spód. Następnie rozprowadzamy po owych składnikach dżem truskawkowy, delikatnie go z nimi mieszając.
Kroimy czekoladę na drobną kosteczkę i łączymy ją z mlekiem. Całość grzejemy na niewielkim ogniu do momentu, aż czekolada rozpuści się.
Powstałą polewą okraszamy wierzch naszej tarty i wyrównujemy. Pozostaje już tylko udekorować ciasto truskawkami. Można odstawić do lodówki, aby całość dobrze się scaliła.