Przepis na domowy ketchup
Lubimy pomidory w każdej postaci. Zatem oczywiste jest to, że lubimy także ketchup. Zdecydowanie jednak wolimy ketchup domowej roboty
Czas przygotowania 20 minutes mins
Czas gotowania 1 hour hr 20 minutes mins
Czas całkowity 1 hour hr 40 minutes mins
Ilość porcji: 10 porcji
Wartość kaloryczna: 56kcal
- 1 duża cebula
- 2 kg pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 6 łyżeczek octu jabłkowego albo winnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
Nacinamy skórkę pomidorów i parzymy je wrzątkiem – to zdecydowanie ułatwi obranie warzyw.
Usuwamy twarde szypułki przy pomocy specjalnego wycinaka (ostrożnie!). Kroimy następnie pozostałą część pomidorów na małe kawałeczki.
Obieramy cebulę i czosnek, a później drobno siekamy i podduszamy całość w garnku pod przykryciem z wykorzystaniem masła.
Dorzucamy do naszej „mikstury” pokrojone pomidory i zagotowujemy wszystko. Później możemy nieco zmniejszyć gaz/moc płyty i gotować całość przez ok. 20 minut (już bez przykrycia).
Przepuszczamy teraz składniki z garnka przez przecierak do warzyw, aby usunąć pestki i pozostałości po skórkach. Następnie stawiamy garnek z „przecierką” na palniku/płycie, dodajemy nieco octu, musztardę, sól, cukier, pieprz i ostrą paprykę. Gotujemy całość na wolnym ogniu, mieszcząc się w czasie między 40, a 60 minut – wszystko zależy od tego, jak gęsty chcecie zrobić ketchup. Nie zapominamy o przemieszaniu masy co jakiś czas, aby nie przywarła do garnka!
Blenderem miksujemy lekko wystudzony już ketchup tak, aby uzyskał on jednolitą i gładką konsystencję.