Go Back

Przepis na domowy ketchup

Lubimy pomidory w każdej postaci. Zatem oczywiste jest to, że lubimy także ketchup.  Zdecydowanie jednak wolimy ketchup domowej roboty
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 1 hour 20 minutes
Czas całkowity 1 hour 40 minutes
Ilość porcji: 10 porcji
Wartość kaloryczna: 56kcal

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 kg pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego albo winnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania

  • Nacinamy skórkę pomidorów i parzymy je wrzątkiem – to zdecydowanie ułatwi obranie warzyw.
  • Usuwamy twarde szypułki przy pomocy specjalnego wycinaka (ostrożnie!). Kroimy następnie pozostałą część pomidorów na małe kawałeczki.
  • Obieramy cebulę i czosnek, a później drobno siekamy i podduszamy całość w garnku pod przykryciem z wykorzystaniem masła.
  • Dorzucamy do naszej „mikstury” pokrojone pomidory i zagotowujemy wszystko. Później możemy nieco zmniejszyć gaz/moc płyty i gotować całość przez ok. 20 minut (już bez przykrycia).
  • Przepuszczamy teraz składniki z garnka przez przecierak do warzyw, aby usunąć pestki i pozostałości po skórkach. Następnie stawiamy garnek z „przecierką” na palniku/płycie, dodajemy nieco octu, musztardę, sól, cukier, pieprz i ostrą paprykę. Gotujemy całość na wolnym ogniu, mieszcząc się w czasie między 40, a 60 minut – wszystko zależy od tego, jak gęsty chcecie zrobić ketchup. Nie zapominamy o przemieszaniu masy co jakiś czas, aby nie przywarła do garnka!
  • Blenderem miksujemy lekko wystudzony już ketchup tak, aby uzyskał on jednolitą i gładką konsystencję.