Go Back

Frytki z batata

Frytki z batata stanowią alternatywę dla frytek przyrządzanych z ziemniaków. Sprawdź którą wersję frytek lubisz
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 35 mins
Ilość porcji: 2 osoby
Wartość kaloryczna: 180kcal

Składniki

  • 2 średnie bataty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe ostre papryczki
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli i pieprzu

Sposób wykonania

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • W tzw. międzyczasie obieramy bataty, a następnie myjemy je i kroimy na kształt frytek – czyli w słupki. Długość? Wedle uznania. Jaką lubicie.
  • Wkładamy bataty do miseczki, dodajemy ostrą papryczkę (odpowiednio wcześniej posiekaną), a także ząbek czosnku wyciśnięty praską. Całość uzupełniamy 4 łyżkami oleju kokosowego i dokładnie mieszamy.
  • Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej nasze frytki z batatów i wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy całość przez ok. 25 minut – możemy na koniec włączyć termoobieg (ostatnie 5 minut).
  • Do rozważenia: frytki można posypać parmezanem (tylko w sytuacji, gdy słowa "kalorie!!!" nie ma dla Was większego znaczenia... albo pietruszką.