Go Back

Panna cotta - pyszny włoski deser

Czas przygotowania 30 mins

Składniki

  • 250 ml gęstej śmietanki 30-36%
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki wody
  • 300 g malin
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru

Sposób wykonania

  • Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach zimnej wody. Odstawiamy na 5 minut, do całkowitego rozpuszczenia. Laskę wanilii przekrawamy na pół i zeskrobujemy ziarenka. Następnie do garnka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier i laskę wanilii. Całość podgrzewamy na małym ogniu, co parę chwil mieszając tak, aby się nie przypaliło. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
  • Gdy zawartość garnka zaczyna bulgotać, należy ściągnąć garnek z gazu i dodać żelatynę, intensywnie mieszając przez około 1 minutę.
  • Na koniec gotową masę przelewamy do miseczek, bądź filiżanek z rozszerzanymi brzegami. Dzięki temu gotową panna cottę łatwiej będzie później wyciągnąć. Gotowe filiżanki pozostawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin.
  • Po tym czasie, odwracamy filiżanki do góry dnem i po chwili nasza panna cotta powinna bez problemu wyjść z pojemnika na talerzyk. Jeśli jest z tym problem, filiżankę można zamoczyć na chwilę w ciepłej wodzie, sprawi to, że masa budyniowa „odklei się” od ścianek filiżanki.
  • Gotowe stożki dekorujemy musem ze zblendowanych owoców, z dodatkiem cukru, jeżeli nie są wystarczająco słodkie. Maliny można zastąpić truskawkami, jeżynami, jagodami, morelami, czy jakimikolwiek innymi owocami.