Cofnij

Lody orzechowe

Czas przygotowania 25 minuty
Zamrażanie 5 godziny
Czas całkowity 5 godziny 25 minuty

Składniki

  • 100 g orzechów włoskich
  • 375 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 ml mleka skondensowanego słodkie

Sposób wykonania

  • Zacznij od rozdrobnienia orzechów. Można zrobić to ręcznie, choć będzie to bardziej czasochłonne lub rozdrobnić je w robocie kuchennym.
  • Rozdrobnione orzeczy przełóż do rondelka, a następnie dolej połowę śmietanki. Resztę wsadź do lodówki, by się chłodziła.
  • Orzechy ze śmietanką gotuj przez około 4-5 minut, cały czas mieszając i nie dopuszczając aby się spaliły. Następnie odstaw do przestudzenia i dodaj mleko skondensowane. Wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia.
  • Teraz czas na ubicie schłodzonej pozostałej śmietanki. Ubijaj, dopóki nie zrobi się gęsta.
  • Śmietankę przełóż do naczynia, w którym będziesz chłodzić lody i dodaj krem orzechowy. Wymieszaj i gotowe.
  • Lody odstaw do schłodzenia na około 4-5 godzin.