Frytki z batata
Frytki z batata stanowią alternatywę dla frytek przyrządzanych z ziemniaków. Sprawdź którą wersję frytek lubisz
Czas przygotowania 10 minutes mins
Czas gotowania 25 minutes mins
Czas całkowity 35 minutes mins
Ilość porcji: 2 osoby
Wartość kaloryczna: 180kcal
- 2 średnie bataty
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe ostre papryczki
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 szczypta soli i pieprzu
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
W tzw. międzyczasie obieramy bataty, a następnie myjemy je i kroimy na kształt frytek – czyli w słupki. Długość? Wedle uznania. Jaką lubicie.
Wkładamy bataty do miseczki, dodajemy ostrą papryczkę (odpowiednio wcześniej posiekaną), a także ząbek czosnku wyciśnięty praską. Całość uzupełniamy 4 łyżkami oleju kokosowego i dokładnie mieszamy.
Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej nasze frytki z batatów i wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy całość przez ok. 25 minut – możemy na koniec włączyć termoobieg (ostatnie 5 minut).
Do rozważenia: frytki można posypać parmezanem (tylko w sytuacji, gdy słowa "kalorie!!!" nie ma dla Was większego znaczenia... albo pietruszką.