Ziemniaki gotujemy, a następnie przeciskamy przez przeciskarkę. Odstawiamy w misce do całkowitego ostygnięcia. Następnie do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Intensywnie mieszamy wszystkie składniki. Przed przystąpieniem do formowania gnocchi oprószamy blat mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
Formujemy z przygotowanego ciast wałek o średnicy ok. 2 cm i kroimy go na mniejsze kawałeczki. Następnie albo je spłaszczamy i odciskamy charakterystyczny kształt zębów widelca albo formujemy owalne kulki, bez konieczności naznaczania ich dodatkowymi wzorami. Niezależnie od wybranego sposobu formowania gnocchi – i tak będą pyszne.
Tak przygotowane włoskie kluseczki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Gnocchi podajemy z wybranym sosem, np. pesto czy roztopionym masłem z rozmarynem.