Go Back

Cacio e pepe - przepis na włoski makaron

Do przygotowania cacio e pepe nie potrzeba wiele składników. To udana kompozycja makaronu, sera i pieprzu. I to wszystko.

Składniki

  • 400 g. makaron spaghetti
  • 200 g. sera pecorino romano
  • 2 czubate łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób wykonania

  • Zetrzyj drobno ser. Następnie pieprz utłucz w moździerzu i wymieszaj z serem.
  • Ugotuj makaron spaghetti al dente, może być minutę krócej niż zazwyczaj.
    Przed odcedzeniem makaronu, odlej pół filiżanki gorącej wody, w której gotował się makaron i zostaw do przyrządzenia sosu. 
  • Odcedzony makaron wrzuć na gorącą patelnie, wlej trochę wody z gotowania i dosyp ser z pieprzem. Natychmiast rozpocznij energiczne mieszanie. Powinno to trwać ok. 1 minuty, aby wszystkie składniki połączyły się. 
  • Danie jest gotowe, gdy makaron jest oblepiony sosem z sera i pieprzu. Na patelni nie powinny zostawać grudki ani z sera ani nadmiar wody.