Cacio e pepe - przepis na włoski makaron
Do przygotowania cacio e pepe nie potrzeba wiele składników. To udana kompozycja makaronu, sera i pieprzu. I to wszystko.
- 400 g. makaron spaghetti
- 200 g. sera pecorino romano
- 2 czubate łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Zetrzyj drobno ser. Następnie pieprz utłucz w moździerzu i wymieszaj z serem.
Ugotuj makaron spaghetti al dente, może być minutę krócej niż zazwyczaj. Przed odcedzeniem makaronu, odlej pół filiżanki gorącej wody, w której gotował się makaron i zostaw do przyrządzenia sosu. Odcedzony makaron wrzuć na gorącą patelnie, wlej trochę wody z gotowania i dosyp ser z pieprzem. Natychmiast rozpocznij energiczne mieszanie. Powinno to trwać ok. 1 minuty, aby wszystkie składniki połączyły się.
Danie jest gotowe, gdy makaron jest oblepiony sosem z sera i pieprzu. Na patelni nie powinny zostawać grudki ani z sera ani nadmiar wody.