Tarta ze świeżymi owocami.

Tarta ze świeżymi owocami

W sklepach teraz na pierwszym planie królują świeże, soczyste, kolorowe… truskawki i maliny! Dawno niewidziane. Jedne z pierwszych w tym sezonie. Grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Bez wątpienia możliwe jest robienie z nich koktajli, smoothies, galaretek owocowych – pomysłów jest nieskończenie wiele. Pomyślałem, że tym razem warto upiec ciasto, jednak niezbyt trudne i czasochłonne. Dlatego tym razem będzie to tarta ze świeżymi owocami!

Idealne rozwiązanie?

Myślę, że tak. Tarta to bardzo uniwersalne ciasto. Spód z kruchego ciasta idealnie nadaje się zarówno pod ciasta z kremem, budyniem, galaretką czy nawet pod bardziej wykwintne dania, niekoniecznie na słodko. O tarcie z masłem orzechowym już pisałem tutaj. Z pewnością też nie raz jeszcze o niej napiszę.

Tarta ze świeżymi owocami. Truskawkami.
Tarta ze świeżymi truskawkami i mascarpone pięknie się prezentuje.

Tarta ze świeżymi owocami – składniki:

  • świeże truskawki / maliny

Kruche ciasto

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła, najlepiej z lodówki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Krem mascarpone

  • 500 g serka mascarpone
  • ½ szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie kruchego ciasta

Zatem zaczynamy od wysmarowania formy na tartę grubą warstwą masła. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko cukier i sól. Zaczynamy mieszać. Przy tej czynności można posłużyć się mikserem – pójdzie to zdecydowanie sprawniej. Jednakże gdy ciasto zaczyna się coraz bardziej “zbrylać” nie ma sensu zużywać miksera, a ciasto można zagnieść rękoma.

Na koniec z ciasta formujemy kulę i całość wsadzamy do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie, ciasto należy rozwałkować na grubość około 1 cm. Następnie, gotowy placek przekładamy na formę wysmarowaną wcześniej masłem. I koniecznie nakłuwamy widelcem. W innym przypadku nasze ciasto niepotrzebnie wyrośnie.

Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie ciasto odstawiamy do wychłodzenia.

Tarta z truskawkami na ciemnym spodzie.
Alternatywą jest także urozmaicenie kruchego ciasta poprzez dodanie do niego kakao.

Tarta ze świeżymi owocami – krem

W trakcie pieczenia się ciasta można przystąpić do przygotowania kremu. Zatem wszystkie składniki wkładamy do miski: najpierw mascarpone, potem śmietana, następnie cukier i wanilia. Mieszamy mikserem przez dosłownie 2 minuty. Nasz krem powinien zrobić się puszysty i błyszczący. Aby nie opadł, wstawiamy go do lodówki. 

Myjemy owoce, truskawki dokładnie obieramy z szypułek, wybierając najładniejsze okazy. Oczywiście truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami, czy jakimikolwiek innymi owocami.

Zwieńczenie dzieła…

Po wystudzeniu kruchego spodu, nakładamy na niego schłodzony krem. Następnie na górze układamy truskawki – można ułożyć je centrycznie w piękny wzorek, można też ponacinać i poukładać idealne plasterki. Jak kto woli. Nasze ciasto jest gotowe, a zatem… Smacznego!

Dla wielbicieli mniejszych form, opcją jest także przygotowanie mini – babeczek z kruchego ciasta z tym samym nadzieniem. Dla dzieci to z pewnością będzie ciekawsza alternatywa.

Tartaletki z truskawkami i mascarpone.
Małe tartaletki to alternatywna wersja naszej tarty.

Tarta ze świeżymi owocami

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 25 minuty
stygnięcie 1 godzina
Czas całkowity 2 godziny 10 minuty

Składniki

  • świeże truskawki
  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła schłodzonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Sposób wykonania

  • Formę smarujemy grubą warstwą masła. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • Mieszamy ze sobą składniki na kruche ciasto: przesianą mąkę, jajko, sól i pokrojone na kawałki masło. Mieszamy i zagniatamy.
  • Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Po schłodzeniu, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykładamy nim formę. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut.
  • Mieszamy ze sobą składniki na krem: serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy oraz śmietanę kremówkę. Całość mieszamy mikserem około 2 minuty.
  • Myjemy owoce, usuwamy szypułki.
  • Na ostudzony spód z kruchego ciasta nakładamy krem mascarpone, a na górze układamy owoce.
Proszę poczekaj...
Podobne wpisy