W sklepach teraz na pierwszym planie królują świeże, soczyste, kolorowe… truskawki i maliny! Dawno niewidziane. Jedne z pierwszych w tym sezonie. Grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Bez wątpienia możliwe jest robienie z nich koktajli, smoothies, galaretek owocowych – pomysłów jest nieskończenie wiele. Pomyślałem, że tym razem warto upiec ciasto, jednak niezbyt trudne i czasochłonne. Dlatego tym razem będzie to tarta ze świeżymi owocami!
Spis treści
Idealne rozwiązanie?
Myślę, że tak. Tarta to bardzo uniwersalne ciasto. Spód z kruchego ciasta idealnie nadaje się zarówno pod ciasta z kremem, budyniem, galaretką czy nawet pod bardziej wykwintne dania, niekoniecznie na słodko. O tarcie z masłem orzechowym już pisałem tutaj. Z pewnością też nie raz jeszcze o niej napiszę.
Tarta ze świeżymi owocami – składniki:
- świeże truskawki / maliny
Kruche ciasto
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła, najlepiej z lodówki
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Krem mascarpone
- 500 g serka mascarpone
- ½ szklanki śmietany kremówki (30%)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie kruchego ciasta
Zatem zaczynamy od wysmarowania formy na tartę grubą warstwą masła. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko cukier i sól. Zaczynamy mieszać. Przy tej czynności można posłużyć się mikserem – pójdzie to zdecydowanie sprawniej. Jednakże gdy ciasto zaczyna się coraz bardziej “zbrylać” nie ma sensu zużywać miksera, a ciasto można zagnieść rękoma.
Na koniec z ciasta formujemy kulę i całość wsadzamy do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie, ciasto należy rozwałkować na grubość około 1 cm. Następnie, gotowy placek przekładamy na formę wysmarowaną wcześniej masłem. I koniecznie nakłuwamy widelcem. W innym przypadku nasze ciasto niepotrzebnie wyrośnie.
Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie ciasto odstawiamy do wychłodzenia.
Tarta ze świeżymi owocami – krem
W trakcie pieczenia się ciasta można przystąpić do przygotowania kremu. Zatem wszystkie składniki wkładamy do miski: najpierw mascarpone, potem śmietana, następnie cukier i wanilia. Mieszamy mikserem przez dosłownie 2 minuty. Nasz krem powinien zrobić się puszysty i błyszczący. Aby nie opadł, wstawiamy go do lodówki.
Myjemy owoce, truskawki dokładnie obieramy z szypułek, wybierając najładniejsze okazy. Oczywiście truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami, czy jakimikolwiek innymi owocami.
Zwieńczenie dzieła…
Po wystudzeniu kruchego spodu, nakładamy na niego schłodzony krem. Następnie na górze układamy truskawki – można ułożyć je centrycznie w piękny wzorek, można też ponacinać i poukładać idealne plasterki. Jak kto woli. Nasze ciasto jest gotowe, a zatem… Smacznego!
Dla wielbicieli mniejszych form, opcją jest także przygotowanie mini – babeczek z kruchego ciasta z tym samym nadzieniem. Dla dzieci to z pewnością będzie ciekawsza alternatywa.
Tarta ze świeżymi owocami
Składniki
- świeże truskawki
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła schłodzonego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 500 g mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Sposób wykonania
- Formę smarujemy grubą warstwą masła. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Mieszamy ze sobą składniki na kruche ciasto: przesianą mąkę, jajko, sól i pokrojone na kawałki masło. Mieszamy i zagniatamy.
- Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Po schłodzeniu, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykładamy nim formę. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut.
- Mieszamy ze sobą składniki na krem: serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy oraz śmietanę kremówkę. Całość mieszamy mikserem około 2 minuty.
- Myjemy owoce, usuwamy szypułki.
- Na ostudzony spód z kruchego ciasta nakładamy krem mascarpone, a na górze układamy owoce.