Przepis na lasagne

Jako miłośnicy włoskiej kuchni nie mogliśmy nie przygotować także lasagne. W końcu ile można jeść spaghetti, gnocchi i pizzę. Lasagne to nazwa płatów makaronu, które następnie przekładane są sosem mięsno – pomidorowym. O innych rodzajach makaronu możecie przeczytać tutaj. Przepis na lasagne jest naprawdę prosty i choć przygotowaniom trzeba poświęcić chwilę czasu – zdecydowanie warto!

Przepis na tradycyjne włoskie lasagne bolognese

Rodzajów lasagne jest co najmniej kilka. Można je przygotować z mięsem, można w wersji wegetariańskiej np. ze szpinakiem czy bakłażanem, a można także z owocami morza. Tak naprawdę wszystko zależy od inwencji kucharza. Ja zaczynam od tradycyjnego lasagne z mięsem i pomidorami. Z resztą akurat tę wersję mój Syn już jadł zatem nie będzie potrzeby dodatkowego zachęcania go do skosztowania.

Przepis na lasagne bolognese

Składniki potrzebne do przygotowania lasagne

Do przygotowania lasagne nie jest potrzebnych wiele składników. Jednakże jeżeli chcemy przygotować wszystko własnoręcznie – włącznie z gęstym sosem mięsno – pomidorowym musimy przeznaczyć na to trochę czasu.

Przepis na lasagne

Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 2 godziny 40 minuty
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki

  • 12 płatów makaronu typu lasagne
  • 650 g mięsa wieprzowego/wołowego
  • 35 g pancetty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 selera naciowego
  • 800 g pomidorów pokrojonych w kostkę mogą być w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek, oregano, rozmaryn, sól, pieprz do smaku
  • parmezan starty
  • 60 g masła do beszamelu
  • 55 g mąki do beszamelu
  • 550 ml mleka do beszamelu
  • 2/3 łyżeczki soli do beszamelu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu do beszamelu

Sposób wykonania

  • Warzywa: cebulę, marchewkę, czosnek, seler – dokładnie myjemy, obieramy oraz kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej oliwie.
  • Do zeszklonych warzyw dodajemy zmielone mięso oraz pokrojoną w kosteczkę pancettę. Smażymy około 10 minut.
  • Do mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, przyprawy oraz sól i pieprz.Sos musi odparować i zgęstnieć, dlatego gotujemy go przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. 
  • W tym czasie przygotowujemy beszamel. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodając do niego mąkę i energicznie mieszając. Po uzyskaniu zasmażki bez grudek i o jednolitym kolorze, powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Beszamel musi być gładki. Na końcu dodajemy sól i pieprz. 
  • Na końcu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: płaty makaronu lasagne, sos mięsno – pomidorowy oraz beszamel. Najlepiej ułożyć około 3-4 warstwy. Na samą górę sypiemy starty parmezan. 
  • Nasze lasagne pieczemy przez około 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. 

Na koniec… ciekawostki o lasagne

Dla wszystkich ciekawych historii tego dania warto wspomnieć, że jak wiele współczesnych włoskich “wynalazków” lasagne było znane już w starożytności. Wówczas makaron dzielono na szerokie płaty i pieczono na gorących kamieniach. Następnie do makaronu dodawano rośliny strączkowe i ser.

Jest także kilka wersji dotyczących tego skąd wzięła się nazwa lasagne. Według jednej z nich słowo pochodzi od lasanum, które oznaczało pojemnik. Inna wersja zakłada, że lasagne to nazwa naczynia, w którym danie było przygotowywane.

Współczesna wersja tego dania powstała około XIV wieku. Najpopularniejsze obecnie wersje lasagne to: alla bolognese i alla napoletana. Różnią się rodzajem farszu.

Smacznego!


Proszę poczekaj...
Podobne wpisy